Agora 11


 

Sappho og mig

af Mille Søndergaard

I forlængelse af Agoras tidligere artikler om formidling fortæller billedkunstner Mille Søndergaard om sit arbejde med at oversætte og illustrere Sappho, og beskriver en tilgangsvinkel til antikken, der er meget anderledes end både filologens og arkæologens.

 

Zmaragdus fra Antiochia — En emigrants succeshistorie

af Niels Bargfeldt

En byggeindskrift fra grænsemetropolen Carnuntum giver et besnærende indblik i en emigrants personlige ambitioner og deltagelse i byens offentlige liv i anden halvdel af 2.årh. e.v.t.

 

Den Græske uafhængighedskrig og nationalidentitetens opståen

af Malene Håkonsson & Kirstine Pedersen

Den vestlige verdens syn på Grækenland fortælles gennem tegninger fra 14. årh. frem til 17. årh. Den moderne udformning af Athens akropolis skete under kraftig indflydelse af den vestlige verden og som en reaktion imod det tyrkiske styre i Grækenland. Den græske antikke verden anses i dag for en del af den fælles kulturarv og er inspirationen for bl.a. Coca Cola reklamer.

 

Strømninger og udvikling i kunst og æstetik i moderniteten – Med særligt henblik på kykladiske figuriner

af Sigurd Toftdal Terkelsen & Anne Ditte Koustrup Høj

Udviklingen af kunsten har stor betydning for anseelsen af antikke genstande og for den arkæologiske forskning. Hvor renæssancen hyldede det klassiske Grækenlands ideal, hyldede avantgardekunstnerne det abstrakte, som tog sin form fra bl.a. de kykladiske figuriner. De kunstæstetiske strømninger medførte en efterspørgsel af figurinerne, som resulterede i et udbud tilvejebragt ved gravrøverier og forfalskninger.

 

Om kunsten at skrive en god ordbogsartikel

af Kasper Simonsen

For filologer, der ikke er bekendt med ordbogen Thesaurus Linguae Latinae, kan de mange bind og fascikler se meget skræmmende ud. Imidlertid er den et nyttigt værktøj, men den kræver, at man ved, hvordan man skal bruge den, og at man er opmærksom på, hvad den er god til – og ikke god til. Med udgangspunkt i ordet amor vil forfatteren vise nogle af de problemer, der er i behandlingen af ord i de tidlige Thesaurus-bind.